5. tammikuuta 2014

MUTTI-SOOSI

Mutti-soosi eli Henri Alenin tomaattikastike on lähtenyt lapasesta Twitterissä. Jos olisi pitänyt arvata seuraava avokadopasta niin en kyllä olisi laittanut rahojani tomaattikastikkeeseen. Ei sillä että hyvä tomaattisoosi on monen loistavan ruuan alku ja juuri. Alla Henrin tomaattikastikkeen resepti. Oma tomaattisoosi reseptini ilmestyy helmikuussa julkaistavassa Katukeittiö - parempaa roskaruokaa kirjassa. Ja katsokaa miten se on kuvattu :D

Mutta miksi tyytyä toiseksi parhaaseen jos voi saada parasta? Jos lähikauppasi Mutti-varastot ammottavat tyhjyyttään kurvaa Museokadun Hella&Herkkuun. Sieltä löytyy kuulemma "sitä parasta" eli Cirio Pomodoro San Marzanoa.

henri alen tomaattikastike mutti-soosi
Kuvan tomaattisoosi ei liity tapaukseen. 

Henri Alenin tomaattikastike



1 purkki (Cirio Pomodoro San Marzano [paras], Mutti Polpa, Muttin San Marzano [ei lisättyä sitruunahappoa] tai jotan muuta hyvää tomaattimurskaa)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
0,6 dl oliiviöljyä
0,5 tl sokeria
0,5 dl punaviiniä
(appelsiinin kuorta)
mausteet oman maun mukaan (esim. basilikaa, oregano, chiliä tai timjamia)

Muttia saa melkein joka s-marketista. Murskissa on huima ero, ja panostus on pieni. Panosta murskaan.

1. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipuli pitkään öljyssä. Vähintään 10 min matalalla lämmöllä öljyssä. Rakennat makeuden. (kastikkeen salaisuus sipulin hauduttamisessa ja tietenkin hyvä murska). Sipulia ei missään nimessä saa ruskistaa!
2.Lisää mukaan sokeri ja tomaattimurskasta puolet. Anna hautua 10min. Makeutuu...lisää loppu murska ja vettä 2dl. Hauduta sekoittaen.
3. Pidä poreileva lämpö, jatka hauduttamista 15 min, ja lisää mahd. punaviini. Eli tuo happamuus kastikkeeseen. Sekoita kokoajan.
4. Kun kastike on sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria myllystä. Jos hifistelet, 2 palaa appelsiinin kuorta. Mausta rohkeasti.
5. Ota kastike sivuun, sekoita joukkoon 0,5dl parasta neitsyt oliiviöljyä mitä saat. Älä keitä enää. Se tuo täyteläisyyden soosiin.
6. Ja sekoita kastike esim. keitetyn spaghetin joukkoon heti kun pasta on valutettu. Siis heti. Ei päälle, vaan sekaisin!

Liemessä? Päivittäistä vertaistukea Liemessä-Facebook ryhmässä.

25 kommenttia:

  1. Mua vaivaa se, että noi on metallitölkeissä. Mä haluaisin säilykkeeni muussa formaatissa, kun noista metallitölkeistä olen huonoa lukenut.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä, kuulostaa hyvälle.En tiedä miten multa on täysin mennyt ohi tuo Mutti-Soosi..

    VastaaPoista
  3. Mitä olet Liina lukenut ylipäänsä metallitölkeistä? Kiinnostaa!

    Sari, ei kai se Henri Alenista lähtenyt Mutti-hype montaa päivää vielä olekaan ollut päällä. Ei tuossa jutussa ole mitään uutta mutta kun Henri (joka on kieltämättä vähän ihana) sanoi että Mutti on se juttu niin nyt Mutti on se juttu :)

    VastaaPoista
  4. Säilykepurkeista: http://yle.fi/uutiset/sailykepurkin_sisapinnalta_loytyy_lakkaa_tai_muovia/6561714

    VastaaPoista
  5. Tomaattikastike on hyvä esimerkki siitä, miten pienillä vivahteilla on suuri merkitys lopputulokseen. Mutti on kyllä ollut tähän saakka ylivoimainen ykkönen, kun tuota Cirio Pomodoro San Marzanoa ei meiltä päin löydy. Sitä täytyy sitten hamstrata seuraavalla Helsingin reissulla :)

    VastaaPoista
  6. Heh, naureskelin tälle jutulle jo päivällä: suomalaisia vedetään kuin pässiä narussa kaikissa tälläisissä reseptijutuissa :D tietysti onhan Mutti hyvää ja ansainnut kaiken hehkutuksensa, mutta Mutti-hyllyjen tyhjeneminen yhden kuitenkin melko tavallisen tomaattisoosin reseptin takia on ehkä vähän yliammuttua...

    VastaaPoista
  7. täysin yliammuttua. mutta jos ihmiset saa tutustumaan laadukkaaseen juttuun, kokkaamaan ja nauttimaan niin kaikkihan voittavat!

    Henkka

    VastaaPoista
  8. Mutti on ollut mun juttu jo yli 10 vuotta, mahtavaa jos se on vihdoin kaikkien muidenkin juttu! Ei ole Muttia voittanutta (paitsi luomumurska Bioitalia, mutta sitä en ole nähnyt näissä lähikaupoissani vuosiin)!

    VastaaPoista
  9. Kiitos linkistä! Tuon olen tiennyt että jämiä ei saisi säilyttää metallitölkissä avaamisen jälkeen. Eli kastike tai jämät siihen tarkoitettuun säilytysastiaan, ei Mutti-tölkkiin. Hyvä muistutus.

    Blueskissa, näinhän se on että mitä yksinkertaisempi juttu niin sitä suurempi merkitys on raaka-aineilla.

    Sini, ai miten niin yliampuvaa :) hauskaa kyllä seurata että ihmiset innostuvat laittamaan ruokaa. On se sitten vaikka tomaattikastiketta!

    Veera, sähän olet jo siis Mutti-veteraani! Nykyään sitä on lähes joka kaupassa mikä on ilahduttavaa ja löytyy varmaan nykyään muutenkin aika monen ostoskorista voisin kuvitella ma. Viimeistään nyt.

    VastaaPoista
  10. No hitsinhitsi! Me ollaan käytetty Muttia iät ja ajat, vaan nytkö sitten kaupat alkaakin myydä eioota kun muutkin ovat huomanneet hyvän tuotteen ;-)

    VastaaPoista
  11. No samat, Muttia aina käyttänyt enkä muuta.

    VastaaPoista
  12. Mä ajattelin oikeastaan tätä: http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2011/11/23/tolkeista-liukenee-kemikaaleja-elimistoon/201117560/139

    Tuossa ei sanota mitään siitä, että liukenemista tapahtuisi vasta avaamisen jälkeen. Onhan se toki voitu jättää jutusta pois - tai tuon jälkeen on voinut tulla uutta tietoa. Mutta päähän tuo silti jäi.

    VastaaPoista
  13. Muttia löytyy myös pahvipurkeissa, eri makuversioina.

    VastaaPoista
  14. Nopealla googlaamisella en oikein löytänyt muuta uudempaa tietoa kuin että jenkeissä oli tehty joku tutkimus joka yhdisti tölkkiruokien kemikaalit lasten- ja nuorten lihavuuteeen. Tosin voi olla niinkin että paljon tölkkiruokia syövät lapset syövät noin ylipäänsä epäterveellisemmin ja enemmän valmisruokia ja siten ovat lihavampia liittymättä varsinaisesti kemikaaliin.

    Mutta joka tapauksessa varmin tapa siis välttää kemikaalit on nauttia Mutti pahvitölkistä.

    VastaaPoista
  15. onko tämä Mutti nyt sitten kovastikin parempaa kuin Pirkka luomu-tomaattimurska pahvitölkeissä? Olen ollut siihen yllättävänkin tykästynyt

    VastaaPoista
  16. Tykkään myös Pirkka luomumurskasta, sitäkin tulee ostettua välillä. Tuolla Facebookin puolella joku kysyikin että miksi se Mutti sitten on niin hyvää. Mun mielestä se ei ole yhtä vetistä kuin jotkut toiset murskat ja maku on syvempi. Muttin tuotteet tehdään italialaisista kesän kypsyttämistä tomaateista joten raaka-aine eli se tomaatti on varmaan se mikä vaikuttaa eniten lopputuotteeseen.

    VastaaPoista
  17. Ja tämän seurauksena Mutti-tuotteiden hinnat kosahtaa kohta pilviin...Kiitos Henkka.

    VastaaPoista
  18. 7. tammikuuta 2014

    Alen-soosi, Mutti-murska

    Henri-herra Twitterissä
    - Alen siis sukunimensä,
    tässä taannoin tyrkytteli,
    uutta soosia usutti,
    koko kansalle kalatti.

    Tällainen oli resepti,
    - jauhopeukalon sanoilla:
    Mutti-murskaa osta purkki,
    haista, halkaise ja maista
    valkea sipuli, punkku,
    sekoittele sormillasi
    sipuli-sokeri -sotku,
    - ota öljyksi oliivi oiva.

    Alen kun on kuulu kokki,
    Suomen kansa kaikkialla
    kulki hyllyjen välissä
    mielessä vain Mutti-murska,
    - tomaattisose sopiva.

    Kurjasti kävi monille,
    - kaupan hyllyjen välissä;
    puoli Suomea jäi ilman,
    läskiksi meni resepti,
    Alen-soosi armoitettu
    - läskisoosiksi sikisi!

    VastaaPoista
  19. Joka keväisissä sisustus ja puutarha lehdissä on jo monena vuotena kuvattu parvekkeiden ja terassien yrttejä Mutti-purkeissa, basilikat ja rucolat jne....

    VastaaPoista
  20. No en kyllä olisi itsekään veikannut tätä seuraavaksi reseptivillitykseksi varsinkaan, kun olen itse jo vuosia tehnyt tomaattikastikkeeni samoilla aineksilla kuin Alen. Itse tosin suosin kokonaisia kuorittuja tomaatteja tomaattimurskan sijaan. Kesällä käytän usein tuoreita ja säilöttyjä tomaatteja suhteessa 1:1.

    VastaaPoista
  21. Täällähän on heittäydytty runnollisiksi! :D Keravan väinämöinen, ihan paras kommentti :)

    Pahoittelut että en ole pariin päivään ollut kommentoimassa. Kirjanprojektin kanssa on viimeiset rutistukset käynnissä..tosiaan, olen myös kasvattanut keittiöyrttejä muttipurkeissa, solahtavat niihin hyvin ja ovat ihan hauskan värikkään näköisiä meidän muuten niin mustavalkoisessa keittiössä.

    Reseptivillitykset vaativat ns. koko kansan hullaantumisen, jolloin ehkä vannoutuneemman ruuanlaittajat eivät näe jutussa aina mitään niin erikoista tai uutta. Mutta uutta on varmasti se jos yhä useampi suomalainen keittelee Mutti-tomaattisoosinsa itse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmasti ihan oikeassa, Jenni! Tuskinpa jostain monimutkaisesta tai kovin erikoisesta tulee suuren massan villitys. Ja sitä paitsi, onhan yksinkertainen yleensä sitä parasta :) Pääasiahan on se, että yhä useampi hoksaa, kuinka nopeasti, helposti ja rahapussia säästäen on omassa kotikeittiössä mahdollista tehdä maittavaa ruokaa.

      Poista
  22. http://shine.yahoo.com/healthy-living/the-7-foods-experts-wont-eat-547963.html

    VastaaPoista
  23. Raastakaa tomaatit itse soosiksi. Kuorenpalat (voi pakastaa) käytetään suikaleina suolaisten piirakoiden koristelussa.

    VastaaPoista
  24. Voi veljet! Ja mimäkin luulin että on joku tosi edistyksellinen varteenotettava resepti. Embl

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...